Stijging salarissen van juristen

Bij een carrièrestap is salaris een gevoelig onderwerp. Ga ik er wel genoeg op vooruit of ben ik bereid minder te gaan verdienen voor een meer inspirerende baan? Tijdens de afgelopen crisis was het de norm, dat bij een overstap de nieuwe werkgever het oude salaris matchte. Toch zagen wij ook juristen die bij een overstap salarieel een stapje terugdeden voor een meer inhoudelijk interessante functie. Soms ging het daarbij zelfs om het inleveren van een substantieel deel van hun inkomen. Onze ervaring is dat de meeste juristen meer worden gedreven door de inhoud van hun werk dan door hun financiële beloning. Daarmee wil ik niet zeggen dat de financiën voor juristen niet belangrijk zijn, maar geld staat niet op de eerste plaats.

Nu wij de crisis van ons afgeschud hebben, zien wij de vraag naar juristen weer sterk groeien. Wij zien zelfs, dat de arbeidsmarkt voor juristen weer een kandidatenmarkt is geworden. Voor juristen die open staan voor een nieuwe functie is er weer keuze genoeg uit verschillende mooie functies zowel in de advocatuur als in het bedrijfsleven. De nood bij sommige organisaties is al weer zo hoog dat het verleiden met een hoger salaris een veel gebruikte strategie is. Ik verwacht dat wij binnen een paar jaar zullen zien, dat het weer normaal is, dat een jurist bij een carrièrestap er 10% tot 20% in salaris op vooruit gaat. Zo was het ook voor de crisis en de eerste tekenen in die richting zijn al weer zichtbaar in de praktijk. Daarbij zullen werkgevers de komende jaren weer alles uit de kast moeten halen om juridisch talent binnen te halen. De eerste internationale kennismakingstripjes om te lunchen in exotische oorden zijn al weer gemaakt en nog even en er wordt weer met auto’s gestrooid.

Naast het binnenhalen van goede juristen wordt ook het behouden er van weer belangrijker. Zo zien wij de laatste tijd dat werkgevers er soms weer alles aan doen om een jurist die opzegt te behouden, onder meer met mooie financiële toezeggingen. Een fenomeen dat wij toch al een aantal jaren niet meer hadden gezien. In het algemeen komt zo’n noodsprong te laat. Iemand heeft zijn of haar beslissing namelijk al genomen. Het belangrijkste is om niet te vergeten dat de meeste juristen in de eerste plaats toch voor de inhoud van hun werk gaan en dan werkt die financiële wortel helaas niet meer.

Kortom, juristen kunnen door de sterk groeiende vraag naar met name ervaren juridische professionals de komende jaren een mooie salarisontwikkeling tegemoet zien. Als dan ook de inhoud van het werk boeiend blijft dan ziet de toekomst er voor juridisch Nederland zonnig uit.

Erwin Bouwman is al 25 jaar actief in de search en selectie van juristen, waarvan de laatste 20 jaar bij Legal People.

28 november 2016