Inspiratie

Tip van de maand: cv advies, wees je bewust van wat je uitstraalt

Cv’s zijn er in alle soorten en maten, net als kandidaten. Ondanks dat de mens meer is dan zijn of haar cv, blijft het cv een belangrijk document voor de beoordeling of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie.

Doordat wij bij Legal People dagelijks veel cv’s en kandidaten zien, hebben wij goed zicht op hoe een cv zich tot de kandidaat verhoudt. Wat ons opvalt is dat de combinatie van opmaak, inhoudelijke ervaring en persoonlijke informatie een erg treffend beeld geeft van de kandidaat. Het cv is tenslotte door diezelfde persoon geschreven.

Mijn advies is om als kandidaat de juiste aandacht te besteden aan hoe jij jezelf wilt presenteren via je cv. Zorg er bij het schrijven van je cv voor dat je écht achter je verhaal staat, dat jouw cv één-op-één weergeeft wie je bent en wat je wilt. Probeer jezelf daarbij ook te verplaatsen in wie jouw cv zal ontvangen. Dat is vaak niet alleen HR of recruitment, maar ook mensen binnen de praktijkgroep / afdeling en zelfs internationale collega’s.

Hierbij enkele concrete tips voor het schrijven van je cv:

De persoon:

 • Schrijf vanuit de eerste persoon enkelvoud (ik-vorm), het is tenslotte jouw verhaal.
 • Durf persoonlijk te worden, laat zien dat je aan zelfreflectie hebt gedaan.
 • Neem een korte profielschets op onder je persoonlijke gegevens. Noem daarin jouw kernwaarden, sterke punten en ambities voor de toekomst.
 • Noem hobby’s/interesses waarover je graag vertelt in een gesprek.

 

De opmaak:

 • Gebruik een zorgvuldige en overzichtelijke lay-out. Maak het niet onduidelijk voor de ontvanger. Vermijd overbodige tekst, ruimte, kleuren en/of figuren.
 • Indien relevant, gebruik dezelfde functietitels in jouw werkervaring als de titel genoemd in de vacaturetekst. Dit wekt vertrouwen bij de degene die de baan te vergeven heeft.
 • Gebruik geen typ- en/of spelfouten. Print het cv uit en lees hem na. Laat je cv desnoods door iemand anders kritisch checken. Laat zien dat je moeite hebt gedaan.

 

De inhoud:

 • Zorg voor een logische structuur: persoonlijke gegevens, profielschets, opleidingen, werkervaring, nevenactiviteiten, cursussen/trainingen, talen en interesses. De ontvanger wil niet naar informatie zoeken.
 • Stem de taal van je cv af met die van de advertentietekst (Engelse advertentie = Engels cv).
 • Omschrijf je werkervaring feitelijk, kort en bondig. Hoe belangrijker je werkervaring, hoe meer tekst. Probeer concrete voorbeelden te geven van relevante taken en ervaringen.
 • Noem geen afkortingen die de ontvanger misschien niet kent.
 • Noem de maanden en niet alleen jaartallen. Wees eerlijk en vermijd achterdocht.

Wat straalt jouw cv momenteel uit? Welke indruk wil je bij de ontvanger achterlaten?

Stel je cv vooral op jouw manier op. Het is tenslotte jouw verhaal. Maar besteed er in ieder geval de juiste aandacht aan, want jouw cv zegt meer over je dan je mogelijk denkt.

Ik hoop je hiermee enkele handvatten te hebben gegeven.

Veel succes!