Tip van de maand: wees goed voorbereid en laat jezelf zien!

Het eerste gesprek tussen de kandidaat en de opdrachtgever vindt altijd plaats op het kantoor van Legal People, zodat men in alle vertrouwelijkheid op neutraal terrein met elkaar kan kennismaken. De adviseurs van Legal People zijn hierbij als observator aanwezig. Hierdoor kunnen wij de kandidaten naderhand van goeie feedback voorzien en samen met onze opdrachtgever evalueren en deze ook van advies voorzien. Om enige structuur in dit gesprek aan te brengen, vragen we de kandidaten aan het begin van het gesprek – ter introductie – iets over zichzelf te vertellen, de opdrachtgevers ‘door hun CV mee te nemen’.

Hierbij valt het me op dat veel kandidaten deze eerste ‘pitch’ niet heel goed hebben voorbereid en vaak zeer kort en bondig vertellen wie ze zijn en vooral welke functie ze momenteel bekleden, punt! Dit is ons inziens een gemiste kans. Juist dit is het moment waarop je alle gelegenheid krijgt om jezelf als persoon en professional neer te zetten, zonder dat er direct allerlei ingewikkelde vragen op je worden afgevuurd. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen in een gesprek snel een oordeel vormen over de gesprekspartner. Dan kun je dus maar beter aan het begin van het gesprek van de gelegenheid gebruik maken om een goed verhaal over jezelf te vertellen.

Probeer het ook iets persoonlijker te maken. Waar kom je vandaan/ben je opgegroeid, waar heb je gestudeerd, welke carrièrekeuzes heb je na je studie gemaakt, vertel kort over (de belangrijkste) functies die je hebt gehad en je huidige functie. Maar vooral, vertel ook iets over je persoonlijke situatie, ben je single/getrouwd/samenwonend, heb je kinderen, wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd, etcetera. Op die manier laat je meer zien van jezelf en is de kans op een klik met je gesprekspartner waarschijnlijk groter dan wanneer het alleen zakelijk blijft. Probeer jezelf dus iets persoonlijker op te stellen, dat komt juist krachtig over. Dan ontstaat er meestal ook een leuker, natuurlijker en persoonlijker gesprek, zonder al te veel standaardvragen.

Bereid je dus goed voor op je ‘me-pitch’ en zorg dat je echt iets van jezelf laat zien. Op die manier verhoog je je ‘gunfactor’ en vergroot je de kans op die ene baan die je zo graag wilt.