Tip van de maand: salarisinformatie uitwisselen, een belangrijk ingrediënt voor een succesvol proces

Er worden de laatste tijd regelmatig berichten op social media zoals Linkedin gepost waarin wordt gewaarschuwd om niet je salaris te verstrekken aan een (Executive Search) Bureau. Dit uit angst dat het verschaffen van deze informatie je onderhandelingspositie schaadt. Inmiddels werk ik bijna 12 jaar bij Legal People en onze praktijk heeft me geleerd dat dit ongenuanceerde advies in veel gevallen niet terecht is, het kan zelfs tegen je werken.

Bij Legal People is het standaardpraktijk om al vroeg in een procedure te informeren naar je huidige salaris én je verwachtingen op dat gebied. Daar is een reden voor. Onderdeel van onze rol is het creëren van een helder en transparant proces. Een salarisonderhandeling is een essentieel onderdeel van dit proces en voorwaarde voor succesvolle afronding daarvan is dat beide partijen hier met reële verwachtingen aan beginnen. Niks is meer frustrerend dan veel energie en enthousiasme in een sollicitatieprocedure te stoppen om er vervolgens achter te komen dat een partij je huidige salaris niet kan matchen. Dit terwijl jij hoopte op een mooie stap.

Bovenstaande betekent ook dat we bij onze opdrachtgevers informeren naar salaris mogelijkheden. Daardoor kunnen we je op basis van jouw salarisgegevens, ruim voor de onderhandelingsfase, al een inschatting geven van de (on)mogelijkheden op financieel gebied. Natuurlijk doen we dit op integere wijze met als doel het helpen vinden van de juiste balans tussen jouw verwachtingen en die van een potentiële nieuwe werkgever. Het uitwisselen van salarisinformatie draagt dus bij aan een transparant proces én de succesvolle afronding daarvan, iets waar beide partijen nog lang plezier van kunnen hebben.