Inspiratie

You never get a second chance for a first impression

En wat was het onderwerp van je promotie onderzoek? Mijn opdrachtgever kijkt vragend naar de kandidaat die wat verrast terug kijkt en vervolgens uitleg geeft. Na het gesprek praat ik na met de opdrachtgever. Ze vonden het een goed gesprek en de kandidaat heeft een sterk profiel. Ook bel ik, zoals ik dat altijd doe, de kandidaat om het gesprek te evalueren. Die blijkt wat minder enthousiast. De kandidaat vraagt zich hard op af of de klant zich eigenlijk wel had voorbereid op het gesprek. Het antwoord op de vraag wat het onderwerp van zijn promotie onderzoek was staat namelijk nog al prominent op zijn CV. Zouden ze die dan niet goed hebben gelezen? En als dat zo is, wat zegt dat dan over deze mogelijke werkgever? Past een dergelijke instelling wel bij hem als nieuwe werknemer? De, voor het gevoel van de kandidaat, mogelijke desinteresse of gemakzucht aan de kant van de klant had onnodig twijfel gezaaid. Deze situatie uit de recente praktijk geeft aan hoe kritisch kandidaten naar potentiële werkgevers kijken. In een markt die in rap tempo krapper wordt kunnen kandidaten ook kritischer zijn. Van mij als kandidaat wordt verwacht dat ik me voorbereid, waarom denkt de ander dat dan niet te hoeven doen? Een krappe markt betekent dat je als mogelijke werkgever niet meer zomaar kan aanschuiven in een gesprek met het idee dat als deze kandidaat het niet wordt er wel een volgende komt. Het voorbereiden van een eerste gesprek is geen overbodige luxe en een teken van interesse in een kandidaat en respect voor de moeite die deze heeft genomen. Een goede voorbereiding of zelfs het formuleren van een doelstelling gaat ook op voor een tweede gesprek, om er voor te zorgen dat dit vervolg nieuwe informatie oplevert. In de huidige markt geldt derhalve zowel voor de kandidaat maar zeker ook voor de opdrachtgever: you never get a second chance for a first impression.