Tip van de maand: benut teleurstelling optimaal

De Champions League-droom van Ajax werd vorige week meedogenloos uiteengereten door de elf spelers die namens Tottenham Hotspur op het veld stonden. In de slotseconden sloegen hoop en euforie aan Ajax-zijde om in wanhoop en verdriet. Je hoefde geen helderziende te zijn om van de gezichten van de spelers en fans in het stadion af te lezen dat zij een geweldige tik te verduren kregen.

Op het voetbalveld, maar ook op de werkvloer, zijn teleurstellingen realiteit. Je kunt een baan of een promotie waar je op had gehoopt mislopen of, erger nog, de werkrelatie met de huidige werkgever wordt ongewild niet voortgezet. De vraag is echter hoe je omgaat met dit soort tegenslagen.

Om een tegenslag goed te verwerken en er vervolgens van te kunnen leren is de eerste stap het maken van een grondige analyse. Daarmee rationaliseer je de frustratie en kun je goed onderscheid maken tussen wat je wel en niet hebt kunnen beïnvloeden. Wellicht was je bij nader inzien toch niet goed genoeg voorbereid op het sollicitatiegesprek en heb je de persoon die je bent en wilt laten zien onvoldoende gepresenteerd. Daar kun je aan werken, maar als een klik met de bedrijfscultuur en/of je gesprekspartners gewoonweg ontbreekt ligt dat gecompliceerder.

Daarnaast is het van belang om na te gaan of je verwachtingen wel realistisch waren. Het schaap met de vijf poten is zeldzaam en in de huidige krappe arbeidsmarkt vaak niet beschikbaar. Laat je daarom niet afschrikken als jij maar vier poten hebt, maar ga goed na of je reëel gezien wel voldoet aan de cruciale vereisten van de functie waarvoor je solliciteerde. Als de lat continu te hoog blijkt te liggen, moet je gaan nadenken over het verlagen ervan. Op deze manier manage je je verwachtingen, zodat je teleurstellingen kunt verkleinen en verminderen. Je moet echter voorkomen dat de lat structureel te laag ligt of ontbreekt. Blijven steken in excuses als “die nemen mij toch nooit aan” of “ik word altijd afgewezen” lijkt op korte termijn weliswaar een effectief middel tegen teleurstelling, op lange termijn riskeer je teleurgesteld te raken van het feit dat je jezelf nooit hebt gedwongen hoger te springen.

Het belangrijkste is tot slot dat je niet te lang blijft hangen in frustratie. Dat leidt tot passief gedrag en negatieve energie. In plaats daarvan moet je stilstaan bij de dingen die wel goed gaan en de mogelijk positieve keerzijde van een teleurstelling, het leermoment. Bovendien geldt: als een droom op het allerlaatste moment uiteenspat, wil dat niet zeggen dat je er een week later niet met een andere prijs vandoor kunt gaan…