Inspiratie

Most wanted: advocaten met ervaring; waarom stappen zij over?

De economie draait alweer enkele jaren op volle toeren. Dit heeft uiteraard ook zijn positieve weerslag gehad op de groei van advocatenkantoren. Het zijn allang niet meer voornamelijk de insolventierechtsectie en de arbeidsrechtsectie die de kar trekken. Er zijn veel fusies en overnames, er wordt volop gebouwd in Nederland en bijvoorbeeld ook het digitale tijdperk met alle juridische vraagstukken zorgen voor een zeer veelzijdige vraag naar juridisch advies. Dat betekent dat nagenoeg alle secties van advocatenkantoren een sterke groei doormaken en zodoende behoefte hebben aan uitbreiding van het team.

Hierbij valt het op dat veel kantoren op zoek zijn naar mensen met reeds de nodige ervaring, meestal circa 6-9 jaar ervaring. Zij kunnen namelijk vrij zelfstandig werken en voegen daarmee direct waarde toe aan het kantoor. En als het even meezit, hebben deze advocaten ook al (een begin van) een eigen praktijk. Dat is natuurlijk anders bij beginnend advocaat-medewerkers, die meer bij de hand moeten worden genomen door veel tijd en energie in hun opleiding te steken, waarvan met name later de vruchten worden geplukt. En die tijd hebben veel partners niet.

Allemaal zeer plausibele overwegingen natuurlijk. Maar het lastige aan deze groep ervaren advocaten is wel, dat zij vaak minder snel bereid zijn tot een overstap. Zij hebben jarenlang hard gewerkt, veelal met het doel om na een jaar of 10 beloond te worden met een mooie stap binnen kantoor, bijvoorbeeld in de vorm van het (salary) partnerschap. Oftewel, deze groep heeft al behoorlijk geïnvesteerd, maar nog niet gekapitaliseerd. Ga aan deze advocaten maar eens uitleggen waarom het een goed idee is om bij kantoor B eens opnieuw te beginnen met zaaien in afwachting van een onzekere ‘oogst’.

Desalniettemin lukt het nagenoeg altijd om de posities van ervaren advocaat-medewerkers in te vullen. Veelgehoorde redenen voor ervaren advocaten om toch te willen overstappen zijn:

• Een betere work life balance: veel ervaren advocaten hebben inmiddels een jong gezin waardoor hun prioriteiten veranderen en er meer waarde wordt gehecht aan ‘normale’ werktijden. Een overstap naar een nichekantoor of middelgroot kantoor kan deze behoefte vervullen;
• Meer toekomstperspectief: de maatschap zit nogal vol waardoor er op korte termijn weinig tot geen doorgroeimogelijkheden zijn. In dat geval heeft men interesse in kantoren waar die mogelijkheden er wel zijn;
• Schone lei: ergens opnieuw beginnen zonder ballast uit het verleden, met nieuwe energie naar een nieuwe omgeving, waar je niet als advocaat-stagiaire bent binnen gekomen;
• Focus kantoor: mensen vertrekken bij kantoren waar te weinig focus is op de sectie waarin zij werken. Bijvoorbeeld mensen die werken op een IE-sectie van een groot kantoor vinden vaak dat de focus van kantoor wel heel erg op ondernemingsrecht/M&A ligt. Dat kan reden zijn om bijvoorbeeld naar een goed nichekantoor over te stappen;
• Werken voor een partner die te weinig aandacht heeft voor zijn/haar opleiding en ontwikkeling. In dat geval zoekt men een kantoor dat wel de mogelijkheden biedt om verder in jezelf te kunnen investeren;
• Cultuur: meestal maken advocaten pas na een aantal jaren echt goed de balans op. Pas ik wel echt bij dit kantoor en de cultuur? Zie ik mezelf op lange termijn hier blijven werken en wil ik uiteindelijk wel met deze mensen in een maatschap zitten? Zo niet, dan zoeken ze een kantoor dat beter bij hen past.

Nu het niet eenvoudig is om ervaren advocaten te vinden die bereid zijn tot een overstap, is het van belang om voor elke search opdracht heel gestructureerd de gehele markt van beschikbare kandidaten te benaderen. Onze ervaring leert dat je dan altijd iemand vindt die – vaak om één van bovengenoemde redenen – toch interesse heeft om eens ‘een deurtje verder te kijken’.