Nieuwe energie!

Afgelopen december begon Kiki Molewijk-Grooss via Legal People aan haar nieuwe uitdaging. Haar ervaring met Legal People lees je hieronder.

1. BIJ WELK BEDRIJF BEN JE GAAN WERKEN EN IN WELKE ROL?

Sinds 1 september ben ik aan het werk bij Q-Park in de rol van bedrijfsjurist. Binnen Q-Park ben ik eindverantwoordelijk voor alle juridische zaken in Nederland. Dit is heel breed. Zo ben ik betrokken bij het uitonderhandelen en opstellen van verschillende overeenkomsten, zoals huur- en stallingsovereenkomsten, erfpachtovereenkomsten, bouw- en aanneemovereenkomsten, maar ook meer generieke overeenkomsten zoals marketingovereenkomsten en overeenkomsten met andere adviseurs. Ik adviseer het management bij het aangaan van overeenkomsten over de juridische risico’s en hoe die in te dekken. Ook ben ik betrokken bij geschillen en discussies die wij voeren met huurders en andere wederpartijen. Daarnaast mag ik mij bemoeien met de opleiding van de junior legal binnen Q-park.

 

2. WAT DEED JE HIERVOOR?

Ik ben begonnen in de advocatuur. Na 7 jaar heb ik voor de eerste keer de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en werd ik bedrijfsjurist bij Wereldhave, een vastgoedfonds. Na 4 jaar bij Wereldhave ben ik op interim basis weer terug gegaan naar de advocatuur. Deze periode bevestigde mijn keuze om over te stappen naar het bedrijfsleven dus vandaar wederom mijn overstap!

3. WAT IS DE REDEN VAN JE OVERSTAP?

Ik ben vastgoedjurist. Het leuke aan het vastgoed is dat je het kan zien, voelen, je kan er heen, mensen hebben er een beeld bij. Het is een “tastbaar rechtsgebied”.

Als advocaat, adviseur, merk je daar alleen weinig van. Je staat vaak redelijk ver af van hetgeen je op papier zet. Je adviseert over de bouw, huur of koop van vastgoed, maar het komt weinig voor dat je er ook heen kan. Je wordt als advocaat vaak pas laat in het proces ingeschakeld en bent er ook redelijk snel weer uit. Dat is het leuke van bedrijfsjurist zijn. Je wordt vroeg bij zaken betrokken en mag mee met je poten de modder in. Je ziet het eind resultaat van de overeenkomst waar je je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. En je ziet en bent betrokken bij het gebruik, de exploitatie van het vastgoed. Daarbij werk je samen met veel verschillende mensen. In de advocatuur heeft iedereen een soort gelijke achtergrond. Dat is fijn en schakelt makkelijk, maar het is ook leuk om met heel veel verschillende mensen nauw samen te werken aan hetzelfde doel. Zo werk je in het vastgoed met technische en bouwkundige mensen, met commerciële mensen, marketing team, ga zo maar door. Je moet dus op begrijpelijke wijze adviseren en het juridische terug brengen naar de “normale” wereld. Al met al is de rol van bedrijfsjurist veelzijdig, juridisch inhoudelijk maar ook commercieel.

4. WELKE ROL HEEFT LEGAL PEOPLE HIERIN GESPEELD?

Legal people trad op voor Q-Park en begeleidde het recruitment traject. Legal People was verantwoordelijk voor de eerste selectie van kandidaten. Legal people was ook aanwezig bij de eerste ronde gesprekken met Q-Park. Verder hield Legal People contact tijdens de sollicitatieprocedure en begeleidde mij daarin wat ik als zeer prettig heb ervaren!