Inspiratie

Zelfstandige advocaten: velen sluiten graag weer aan bij een kantoor

Vanuit de advocatuur is er al geruime tijd veel vraag naar ervaren advocaten, het liefst met circa 6-10 jaren ervaring. Deze groep advocaten is namelijk direct inzetbaar en is over het algemeen goed in staat om zelfstandig te werken. Op die manier voegen zij direct waarde toe in de vorm van declarabele uren tegen een goed uurtarief. En wie weet, hebben ze zelfs al een (begin van een) eigen praktijk. Met name bij middelgrote kantoren zien wij dat ‘de commerciële factor’ vaak minstens zo belangrijk is. Op de lange termijn vindt men het namelijk van belang dat iemand in staat is om een eigen praktijk op te bouwen. Maar waar vind je deze mensen?

Het vinden van deze ervaren en commerciële alleskunners is niet eenvoudig. Immers, deze advocaten hebben jarenlang geïnvesteerd met het idee om deze investering de komende jaren terug te verdienen in de vorm van het (salary) partnerschap bij zijn/haar kantoor. Zij zullen dus sowieso niet zomaar van kantoor A naar kantoor B verhuizen, waar het investeren nl. opnieuw zal moeten beginnen.

Tijdens meerdere searches naar ervaren advocaten voor middelgrote kantoren stuitten wij op een onverwachte groep geïnteresseerden: de éénpitters. Deze groep advocaten is op een gegeven moment actief door ons benaderd. Waarom? Zij hebben nl. veel ervaring, zijn ondernemend en beschikken al over een eigen praktijk. Oftewel win-win. En wat bleek? Opvallend veel zelfstandige advocaten staan na een aantal jaren te popelen om weer aan te sluiten bij een kantoor. Zij missen op lange termijn vaak toch het sociale contact met collega’s. Het zijn van éénpitter is best eenzaam, vertelden sommigen. In het begin vinden ze het heerlijk om alleen aan het roer te staan, maar het werken in een sociale omgeving is voor velen toch belangrijker dan ze dachten. Daarnaast missen ze het makkelijk even binnenlopen bij collega’s om te sparren of om kennis en ervaringen uit te wisselen. Nadat de eerste roes van de vrijheid en het ondernemerschap is weggezakt, blijken veel éénpitters daarom open te staan voor een terugkeer naar een leuk kantoor. Hier kunnen zij hun reeds bestaande praktijk verder uitbouwen, maar dan wel vanuit een geoliede, rijdende trein. Het kantoor is een ervaren en ondernemende advocaat met eigen praktijk rijker. Iedereen blij!