Inspiratie

De juiste match geeft nieuwe energie! Maar hoe vind je die dan?

De juiste match geeft nieuwe energie”. Daar geloven wij echt in! Maar hoe vind je nou de juiste persoon voor die ene specifieke plek bij een advocatenkantoor of bijvoorbeeld voor de juridische afdeling van een multinational?

Werving en selectie is een vak en geen CV-fabriek. Wij krijgen namelijk nog steeds wel eens de vraag: “heb je niet gewoon een paar CV’s voor mij?” Geloof ons, dat is niet de manier om ‘de juiste match’ te vinden. Wij doen ons werk graag goed of niet. Dat betekent een gestructureerde, methodische aanpak bij de invulling van een positie om zodoende de kans op succes van de kandidaat en daarmee het succes van de opdrachtgever te vergroten. Dat begint met het goed vaststellen van het doel en de inhoud van de rol. Ben je als advocatenkantoor bijvoorbeeld op zoek naar een type ‘rainmaker’ of heb je gewoon een inhoudelijk heel goede advocaat nodig die zelfstandig kan werken en jongere collega’s kan opleiden en begeleiden. Moet iemand een juridische afdeling gaan opbouwen of stapt diegene straks in een geoliede juridische organisatie? Oftewel, wat wordt er straks exact van iemand verwacht? Elke specifieke rol vereist namelijk weer volstrekt andere kwaliteiten.

Op basis van deze vereiste kwaliteiten stellen wij samen met onze opdrachtgever een gedetailleerd profiel op van de ideale kandidaat op basis van o.a. vakkundigheid, persoonlijkheid en cultural fit. Ook stemmen we de inhoud van de propositie goed af. Daarna gaan wij op systematische wijze de volledige markt van geschikte kandidaten door op zoek naar de beste kandidaten. Tijdens interviews met kandidaten worden de kritische succesfactoren uit het profiel gestructureerd onderzocht om er zeker van te zijn dat de rol en de organisatie aansluiten bij de intrinsieke kwaliteiten en ambities van een kandidaat. Dit gestructureerde interview wordt gecombineerd met onze PACT-meting, een online assessment voor juristen, dat o.a. inzicht geeft in het natuurlijk voorkeursgedrag en de talenten van kandidaten. Door deze grondige aanpak zijn wij in staat om een goed onderbouwd oordeel te geven over de mate waarin de achtergrond, de persoonlijkheid, de ambities en de kwaliteiten van kandidaten aansluiten op een vacature. Voldoet iemand niet volledig aan het vastgestelde ideale profiel, dan zullen wij adviseren om verder te zoeken. Better safe than sorry!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de totale kosten van een ‘bad hire’ voor een organisatie kunnen oplopen tot wel 15 maal het jaarsalaris van de kandidaat! Voldoende reden dus om grondig te werk te gaan en niet slechts ‘een paar CV’tjes te willen’. Kandidaten aannemen op basis van een ongetwijfeld goed geschreven CV en een ‘gut feeling’ tijdens een interview kan vervelende gevolgen hebben voor een organisatie. Kandidaten en opdrachtgevers worden er niet gelukkiger van en wij dus ook niet! Wij willen graag op de lange termijn succesvol zijn voor onze opdrachtgevers en kandidaten. Dus laten we het daarom gewoon goed doen, dat geeft uiteindelijk iedereen nieuwe energie!