Inspiratie

De millennial aan het woord: waarom ik na drie jaar de Zuidas verruilde voor Legal People

Over millennials wordt veel gespeculeerd. Met name het Inside Quest interview met goeroe Simon Sinek heeft veel tongen losgemaakt. Op sterke en cynische wijze stereotypeert Sinek de doelgroep onder andere als verwend, lui, individualistisch, ongeduldig en bijzonder teer in het omgaan met kritiek. Dit is volgens Sinek te wijten aan de tijd waarin millennials opgroeiden. Als exponent van deze generatie ga ik graag in op de negatieve stereotypering van onder andere Sinek aan de hand van mijn eigen verhaal.

Voordat ik begin dit jaar bij Legal People in dienst trad, werkte ik drie jaar als advocaat bij een groot kantoor in Amsterdam. De overstap naar het executive search vak heb ik gemaakt omdat ik voelde dat mijn interesse meer bij het menselijke lag dan bij het juridisch-inhoudelijke werk. Sinek zou deze overstap kunnen kwalificeren als een zucht van ongeduld en ontevredenheid. Een typische millennial-actie dus.

Mijn overstap kwam echter voort uit de overtuiging dat je moet streven naar persoonlijke ontwikkeling binnen een omgeving die in de basis goed aansluit op wie je bent. Daar kan je naar mijn idee niet vroeg genoeg mee beginnen, ook al betekent dat in andermans ogen wellicht een relatief vroege overstap.

Het streven naar ontwikkeling binnen een richting die bij je past, herken ik bij veel millennials om mij heen. Betekent dit dat wij ontevreden en ongeduldig zijn? Ik vind van niet. Ik heb eerder het idee dat millennials wat pro-actiever te werk gaan en sneller een knoop doorhakken voor wat betreft hun eigen ontwikkeling dan de generatie boven ons. Ik zou zelfs durven stellen dat werkgevers die bereid zijn te selecteren op potentie én werknemers de juiste kaders tot ontwikkeling bieden, juist kunnen profiteren van onze ontwikkelingsdrang. Voor een werkgever betekent voorgaande wel dat het essentieel is om met ons in gesprek te blijven.

De gechargeerde beweringen van Simon Sinek doen het natuurlijk goed in de media. Het gevaar van stigmatisering ligt echter op de loer als een kritische opstelling ontbreekt. Ik zou werkgevers willen meegeven mijn generatie juist te omarmen en gebruik te maken van onze drang tot ontwikkeling. Op die manier kun je als werkgever millennials zowel binden als boeien.

In mijn eigen zoektocht naar mijn kracht en de richting waarin ik mij wil ontwikkelen was het doen van de PACT-meting belangrijk. Deze meting is mede door Legal People ontwikkeld en legt bloot waar het talent en potentieel van een individu ligt. Ik deed de PACT-meting toen ik met Legal People in gesprek ging over een eventuele overstap. Voor mij persoonlijk was het doen van de meting een eyeopener. Ik heb nu scherper in welke richting ik mij het beste kan en wil ontwikkelen. Daardoor is deze millennial voorlopig gebonden!