Inspiratie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in corona-tijd; hoe doe je dat?

De afgelopen tijd was het voor veel ondernemers alle zeilen bijzetten. En dat is het nog steeds. Langzaam gaan we naar “het nieuwe normaal”. Wanneer en of we ooit weer naar “het oude normaal” gaan is de grote vraag. Maar tijd om daar te lang bij stil te staan is er niet. De business moet blijven draaien en tegenwoordig moet je dan vooral flexibel en creatief zijn. Dat ziet Legal People ook bij haar MVO-partners. Wij vroegen hoe het met hun business gaat en wat ze zoal anders doen in deze tijd.

Onze vaste leverancier van fruit op kantoor, Fruitful Office, is volledig afhankelijk van het bedrijfsleven en de bezetting op kantoren. Nu iedereen vanuit huis werkt is hun business voor een groot deel stil komen te liggen. Om bij enkele bedrijven nog wel te kunnen blijven leveren hebben ze maatregelen moeten nemen. Zo werken ze met een aangepaste personeelsbezetting en is er een aangepast beleid voor inkoop, logistiek en productie. Zo heeft Fruitful Office bijvoorbeeld het aantal bezorg- en productiedagen tijdelijk teruggebracht van 5 naar 3 werkdagen en kopen ze het fruit korter van tevoren in om verspilling te voorkomen. Kortom, de business draait door, maar is aangepast. Daarnaast is het mooie initiatief ontstaan om een doneeractie op te zetten, die erg succesvol verloopt. Fruitful Office biedt de mogelijkheid de fruitleveringen niet te pauzeren, maar om deze te doneren aan ziekenhuizen, zorginstellingen en voedselbanken door het land. “Hiermee proberen we zoveel mogelijk instanties die onze zorg draaiende houden met een gezonde dosis vitaminen te ondersteunen – en blijft tegelijkertijd een gedeelte van onze omzet behouden. Het geeft ontzettend veel energie om te merken hoeveel van onze klanten hieraan meewerken!”, aldus Fruitful Office. Ook Legal People doet mee aan deze doneeractie en hoopt dat nog veel meer bedrijven mee zullen gaan doen. Een tip van Fruitful Office voor andere ondernemers: “Als social enterprise staat het creëren van maatschappelijk impact bij ons op de eerste plaats, waaruit bijvoorbeeld de doneeractie is ontstaan. Door vast te houden aan je bedrijfsfilosofie en te geloven in de kracht van samenwerkingen ontstaan vaak de beste ideeën.”

Naast fruit op kantoor, heeft Legal People ook yoga op kantoor. Iedere week een les voor wie wil, verzorgd door Vositivity. Nu we vanuit huis moeten werken, gaan die yogalessen via Zoom. Wij vroegen aan Ester de Vos van Vositivity hoe het met haar business gaat. Esther geeft nu in ieder geval online lessen. De andere tak van haar bedrijf richt zich op het bedrijfsleven/coaching en ook daar wordt online gewerkt. “Er zijn veel mensen die juist nu met psychische of emotionele problemen lopen of waar de problemen juist weer terugkomen”, geeft Ester aan.

“Online vraagt echt om een andere aanpak, maar voor beide blijkt het beter te werken dan ik had gedacht. Deze tijd vraagt meer dan ooit creativiteit.” Zelf gebruikt ze deze tijd ook om rust te nemen en ze geniet ervan dat dat ook kan. Ander bijkomend voordeel; ze heeft haar ‘technische angst’ overwonnen. Het is toch een andere ervaring om alles online te doen. Volgens Ester kan yoga juist nu zo behulpzaam zijn. Veel mensen leven in deze tijd toch met een bepaalde angst en yoga kan helpen om met je angst te dealen. Ester’s tip voor andere ondernemers: “Blijf omdenken, wees creatief, maar ook; voel de pijn. Dat betekent niet bij de pakken neerzitten, maar wel het ervaren van de pijn. Stilstaan bij je emoties, huilen, lachen, je boosheid toelaten, je angst onderzoeken. Juist dan creëer je ruimte voor nieuwe dingen.”

Naast het werken met vaste partners, probeert Legal People haar MVO-beleid zo nu en dan ook door te voeren buiten kantoortijd en organiseren wij MVO-teambuilding activiteiten. Zo stond in onze agenda’s gepland dat wij op 28 april, de dag na Koningsdag, zouden gaan plastic vissen in de Amsterdamse grachten met Plastic Whale. Natuurlijk hadden we gehoopt op een goede vangst, maar helaas kon dit uitje niet doorgaan. We vroegen aan Plastic Whale hoe het hen vergaat. “Het gaat, naar omstandigheden, oké. We hebben helaas vrij vroeg in het corona tijdperk al afscheid moeten nemen van een aantal mensen, dat was heel pijnlijk. Sinds dat moment heeft het Plastic Whale team de schouders eronder gezet en zijn we hard en liefdevol aan het werk met elkaar vanuit huis. Zoals bij ieder ander bedrijf is het ontzettend wennen om de bedrijfsvoering doorgang te laten vinden maar gelukkig zijn we allemaal ontzettend gemotiveerd om het te laten slagen.”  De organisatie heeft zo snel mogelijk gekeken naar de opties om zo veel mogelijk van de werkzaamheden te digitaliseren. Zo hebben ze het scholenprogramma van de stichting online gezet en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Ook staat er een prachtige korte documentaire over Plastic Whale’s koers tijdens deze crisis online. “We hopen mensen hiermee te kunnen inspireren en aan te zetten tot doen!” Legal People heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een voucher te kopen. Op deze creatieve manier kan Plastic Whale in deze tijd toch inkomsten genereren en kijkt Legal People al uit naar het moment dat ze wel plastic uit de gracht kunnen gaan vissen. De tip van Plastic Whale aan andere ondernemers: “Gebruik deze crisis om op de (broodnodige) resetknop te drukken! Als ondernemer maar ook als mens. We hebben te lang onze ogen gesloten voor de urgentie dat dingen echt anders moeten.”

Ook in deze tijd kan je met de nodige creativiteit en flexibiliteit jouw MVO-beleid voortzetten, dat misschien nu wel belangrijker is dan ooit. Doe het samen, zodat goede initiatieven kunnen blijven voortbestaan.

Wil je meer weten over onze partners uit dit artikel? Kijk op de websites:

www.fruitfuloffice.nl

www.vositivity.nl

http:/plasticwhale.com