Inspiratie

De koers naar een commissariaat

Hoe bereid je je voor op een rol in een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht? Is het te combineren met je huidige baan? Wat breng je als Advocaat-partner of General Counsel mee? Het zijn terechte vragen van juristen die op korte of langere termijn een commissariaat overwegen.

Legal People organiseert met enige regelmaat kleinschalige, besloten bijeenkomsten voor ervaren juristen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt door ervaringsdeskundigen in alle vertrouwelijkheid kennis over specifieke onderwerpen gedeeld. Bijgaand enige tips naar aanleiding van een event rondom het thema jurist en commissariaat dat recent bij ons op kantoor plaatsvond.

Tips van een ervaringsdeskundige
Vertrouw op je ervaring
Als Advocaat-partner of General Counsel breng je dikwijls andere kennis en ervaring mee dan de zittende toezichthouders. Tevens beschik je over een helicopterview en analytisch vermogen. Je maakt je dossiers makkelijk eigen, kunt goed afstand nemen en houden. Je denkt in oplossingen en bent bedreven in adviseren. Toezichthouden is een rol die juristen goed ligt.

Zorg dat je een plan hebt en bereid je goed voor
Zorg dat je een plan hebt: wat wil je bereiken en hoe wil je daar komen? Volg een gespecialiseerde opleiding en bouw mede hierdoor aan een breed en relevant netwerk. En geef binnen je netwerk aan dat je openstaat voor een commissariaat, nu of later.

In aanvulling daarop, bereid gesprekken voor een toezichthoudende rol goed voor en neem de tijd om een juiste afweging te maken voordat je solliciteert. Zijn er wellicht tegenstrijdige belangen of speelt een mogelijk reputatierisico? Niet elk commissariaat is verstandig om te aanvaarden.

Verdiep je en sta stevig in je schoenen
Lees je bij de start van een commissariaat goed in, zoek zaken op internet op, verdiep je in de sector. Zorg dat je vanaf het begin zoveel mogelijk gesprekken binnen de organisatie voert. Je moet de juiste drive hebben, want er gaat veel tijd in zitten. In het lezen van de dossiers, in het voorbereiden van meetings, in het sparren met andere leden en overleg met stakeholders. En zijn er problemen, dan moet je 24/7 beschikbaar zijn. Zorg dus dat je van tevoren een goed beeld hebt van de professionaliteit van de organisatie en de mensen.
In aanvulling daarop; sta stevig in je schoenen en zorg dat je rolvast bent. Je vervult de rol van toezichthouder, niet die van advocaat of general counsel. Mocht je gevraagd worden om te adviseren en/of mee te kijken bij juridische kwesties, wees terughoudend. Ga geen contracten beoordelen maar kijk bijvoorbeeld wel mee bij een fusie. Je bent tenslotte betrokken bij de toekomst van de organisatie.

Durf!
Steeds vaker wordt er specifiek een nog werkende commissaris met bij voorkeur een juridische achtergrond gevraagd. Echter gespecialiseerde search bureaus voor commissaris posities krijgen veelal financiële profielen binnen terwijl zij juist de vraag naar ervaren juristen zien stijgen. Dat biedt perspectief.
Tot slot; de ervaring van een commissariaat neem je mee in je verdere carrière. Het blijkt voor veel juristen echt een verrijking. Ga het gewoon doen.