Inspiratie

In crisistijd is een interim-oplossing juist wél een verstandige keuze!

Al maanden is het – door de onverwachte corona crisis – voor bijna elke organisatie alle hens aan dek. Van de één op de andere dag heeft kosten snijden hoge prioriteit en dat is vaak slecht nieuws voor interimmers. Veel flexibele krachten zijn de afgelopen maanden de deur gewezen. Ook wij merken dat in onze praktijk. Zelden gebeurt dit omdat het juridisch werk er niet meer is, integendeel. De gebruikelijke eerste reflex van veel bedrijven is om ‘onnodige’ kosten zoveel mogelijk weg te snijden. Op het eerste gezicht is dit volstrekt logisch, maar is dat wel écht een verstandige keuze? Wij denken van niet.

De afgelopen maanden hebben wij voortdurend in contact gestaan met onze opdrachtgevers en kandidaten. Het beeld dat daaruit naar voren komt, is dat (de meeste) advocaten en juristen momenteel juist bovengemiddeld veel werk hebben en vaak niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen om aan de vraag vanuit de cliënt of de business te voldoen. Ook de thuissituatie van veel mensen – met extra zorgtaken – zorgt ervoor dat medewerkers momenteel veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden.

Dat betekent dat veel vaste medewerkers het werk juist nu boven het hoofd groeit, met alle mogelijke gevolgen van dien. Op termijn zal dit vanwege toenemende druk en stress leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk tot ontevredenheid over hun werk. Om te voorkomen dat juristen en advocaten overwerkt raken, hun werkplezier verliezen en op termijn vertrekken, zou een interim-oplossing – hoe gek het misschien klinkt – juist nu een welkome uitkomst kunnen bieden. Het aanbod van goede interimmers is momenteel uitstekend en sommigen van hen zijn in deze barre tijden vast bereid om hun tarieven enigszins aan te passen naar de huidige stand van de economie.

Een goede interim-jurist of interim-advocaat, vaak met een schat aan waardevolle en direct inzetbare ervaring, zou de druk juist in deze tijden van de ketel van de juridische afdeling of sectie kunnen halen. Zodra we met zijn allen hopelijk snel weer teruggaan naar het nieuwe ‘normaal’ en de werkdruk tegen die tijd ook weer normaliseert, kan van de flexibele kracht – met dank voor bewezen diensten – weer vriendelijk afscheid worden genomen. Ik zou zeggen, kijk in dit geval niet alleen naar wat het kost, maar ook vooral naar wat het op termijn oplevert. De vaste medewerkers voelen zich gehoord en begrepen en zullen een werkgever – die oog heeft voor hun welzijn – daar ongetwijfeld ook zeer dankbaar voor zijn. De kans dat zij op lange termijn aan boord zullen blijven, wat ook kosten bespaart, is daarmee vele malen groter. Win-win!