Inspiratie

Hoe blijf je als legal counsel betrokken? Tips (voor de thuiswerker) uit onze praktijk op een rijtje

Hoe blijf je als legal counsel betrokken? Tips (voor de thuiswerker) uit onze praktijk op een rijtje

De vraag hoe je als interne jurist bij de business betrokken bent en blijft is altijd een belangrijke geweest, maar nu we allemaal thuiswerken brengt het antwoord op die vraag nieuwe uitdagingen met zich mee.

De mate van betrokkenheid bij de business hangt altijd al van verschillende factoren af. Staat de juridische afdeling nog in de kinderschoenen of is de business al jarenlang gewend om met Legal samen te werken? Werk je in een risicomijdende omgeving of juist in een setting waar men vanuit een commerciële drive graag de grenzen opzoekt? Welke support krijgt Legal vanuit hoger management? Maakt een jurist onderdeel uit van een Management Team? Allemaal business factoren die een bepaalde basis vormen en waar je in beperkte mate invloed op hebt. Vanuit welke basis jij zelf opereert kan echter een groot verschil maken, dus hoe geef je zelf vorm aan je betrokkenheid? Wij geven hieronder een aantal tips die wij uit de markt horen.

Werkprocessen

Ten eerste kan je kijken naar je eigen werkprocessen. Hoe zijn die processen bij jou ingericht en op welk moment in een proces schakel jij met de business? Zo kan je bijvoorbeeld werkprocessen opstellen voor het reviewen van contracten. Maak een procesbeschrijving die je deelt met de business. Wanneer moeten ze een contract aan Legal voorleggen en wanneer niet? Wat kan de business zelf doen en wat doet Legal? Wat zijn de tijdslijnen? Als je werkprocessen maakt en deelt, zorg ervoor dat ze kort zijn opgeschreven, misschien zelfs visueel zijn gemaakt. Spreekt de taal van de business en maak het zo toegankelijk mogelijk.

Trainingen en workshops

In het verlengde van het delen van jouw werkprocessen zou je trainingen en workshops kunnen geven. Bijvoorbeeld een training over het contractproces. Door tijdens een training in gesprek te gaan met de business hoor je ook tegen welke issues zij aanlopen en kan je eventueel je werkprocessen daarop aanpassen. Maar je kan natuurlijk ook workshops geven over actuele onderwerpen die jouw business raken, over terugkerende vragen die uit de business zelf komen of over compliance onderwerpen die in jouw branche van belang zijn, waarbij je eventueel samen kan optrekken met de compliance officer van jouw organisatie.

Projectgroepen en meetings

Voor trainingen en workshops kan je wellicht een jaarplanning maken, maar daarnaast zijn er het hele jaar door momenten waarop jij je gezicht kan laten zien aan de business. Wees proactief en schuif aan bij meetings en projectgroepen. Ook als er niet direct een juridische component is. Zo blijf je betrokken bij wat er in de business speelt. En wellicht komen er toch onderwerpen op die raken aan jouw werkveld; daar kan je dan direct op reageren of je kan bespreken hoe je support kan bieden op het moment dat de business jou nodig heeft. Door aan te schuiven kijk je verder dan de vragen die op je bureau belanden, toon je interesse in de business en kan je soms alvast inspelen op juridisch werk dat eraan zit te komen.

Koffie breaks

En tot slot; de koffieautomaat. We staan er helaas niet veel meer, maar het is wel een mooi moment om bij te praten. Het zal in deze tijden wat meer van je vragen – lees: een virtuele koffie break in de agenda inplannen – maar het houd je in contact met collega’s en het kan je verder helpen in de manier waarop jij het meeste waarde kan toevoegen. Vraag eens letterlijk aan jouw collega’s wat zij van Legal verwachten en hoe zij het beste geholpen zijn. Vaak denken we vanuit ons eigen vakgebied te weten waar behoefte aan is, maar het kan tot verassende inzichten leiden als we open vragen durven te stellen.

Kortom; blijf betrokken, blijf zichtbaar, straks weer live en nu via het scherm.