Inspiratie

Staan tarieven van interim-juristen al onder druk door de corona crisis?

Moeilijke tijden voor ZZP-ers

Vanaf begin maart tot voor kort hebben wij gezien dat veel partijen de interim-opdrachten van juristen aan het einde van de opdracht niet hebben verlengd. Dat geldt uiteraard niet alleen voor interim-juristen, maar voor nagenoeg alle interim-professionals, wellicht met uitzondering van interimmers in goedlopende sectoren als IT, health care, telecom en online retail. In tijden van acute crisis is – zoals wij al eerder schreven – snijden in kosten natuurlijk een vrij logische reflex van bedrijven die proberen te overleven.

Werkdruk neemt toe

Zoals wij al verwacht hadden, zien we juist de laatste weken dat de behoefte aan flexibele juridische krachten bij veel organisaties weer toeneemt, nu de zwaarste storm is gaan liggen. De werkdruk bij de juridische afdelingen van organisaties is de laatste maanden juist eerder toe dan afgenomen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor interim-juristen! Maar wat betekenen de ontwikkelingen in de huidige markt voor de tarieven van interim-juristen?

Wat betekent dit voor de tarieven van ZZP-ers?

Wij zien vooralsnog in de markt niet opvallend vaak dat opdrachtgevers uitdrukkelijk vragen om tarieven die lager liggen dan voorheen. Wel zien we dat interim-juristen zelf iets meer bereidheid tonen om flexibel te zijn in hun tarief. Dat heeft deels te maken met het feit dat zij momenteel in het kader van een interim-opdracht veel vanuit huis kunnen en moeten werken. Hierdoor zijn zij flexibeler en hebben zij veel minder reistijd dan voorheen het geval was. Dit bespaart tijd en tijd is en blijft geld!

Marginale daling

Daarnaast zien we in zijn algemeenheid bij interim-juristen wel meer bereidheid om te zakken in hun tarief. De concurrentie is momenteel nu eenmaal groter en de opdrachten liggen – ook al neemt de interim behoefte weer langzaam toe – nog niet voor het oprapen. Maar van een opvallend forse daling van de interim-tarieven kunnen we vooralsnog niet spreken; eerder een marginale daling.