Inspiratie

De vraag naar ervaren advocaten neemt weer toe

Eerst een pas op de plaats

Augustus jl. schreven wij hier dat de advocatuur al maanden een opvallende pas op de plaats maakt waar het aankwam op het aantrekken van nieuwe, ervaren medewerkers. In onze praktijk zagen wij vanaf maart tot en met augustus weinig nieuwe search opdrachten op medewerker-niveau. Kantoren keken in deze onzekere tijden maandenlang vele katten uit de boom.

Na de zomer groeiende vraag naar advocaten

Vanaf jl. september hebben wij gezien dat de vraag naar advocaat-medewerkers – en ook naar partners trouwens – langzaam weer op gang kwam. Het vertrouwen nam toe, nu het werk er bij de grote en middelgrote kantoren er vaak ‘gewoon’ was. Na de zomer durfden veel kantoren het daarom weer aan om vooruit te kijken en vacatures uit te schrijven.

Onderzoek Advocatie

Uit onderzoek van Advocatie bij de Top 50 advocatenkantoren blijkt dat een kleine meerderheid van de nieuwe top 50 kantoren in 2020 is gegroeid in aantal advocaten, gemiddeld genomen een stijging van 4%. Bij de echt grote kantoren zag men in 2020 vaak een toename van het werkaanbod, zowel in de transactie- als de litigationpraktijk. Over het algemeen gaat het bij de grotere kantoren dus wel goed, nu 30 kantoren er mensen hebben bijgekregen. Wij vermoeden overigens wel dat dit – vanwege de grote doorstroom – ook deels is toe te schrijven aan het jaarlijks binnenhalen van talent op advocaat-stagiaire niveau en in mindere mate op advocaat-medewerker-niveau.

Meer interim-behoefte in de advocatuur

Verder zagen wij in de laatste maanden van het jaar meer kantoren interesse tonen in het aantrekken van flexibele, interim-advocaten en juristen om te helpen bij het grote werkaanbod. Wij hebben een aantal vakgroepen kunnen voorzien van zeer deskundige interimmers, die met een goed rendement voor de kantoren, de druk tijdelijk van de ketel hebben gehaald.

Vooruitblik 2021

In 2021 zijn wij het jaar goed gestart met een aantal interessante search opdrachten in de advocatuur, zowel op medewerker- als partnerniveau. Nu het vaccin uiteindelijk uitkomst gaat bieden, is de verwachting dat het werkaanbod bij kantoren alleen maar verder zal stijgen en daarmee het vertrouwen in de groei van de meeste (middel)grote kantoren. Een toenemende vraag naar ervaren en rendabele advocaat-medewerkers zal daar ons ons inziens een logisch gevolg van zijn. That’s where we come in!