Inspiratie

Hoe blijf je verbonden met je collega’s vanuit huis?

Maart 2020: Mark Rutte kondigt de eerste lockdown aan. Het voelt vreemd, maar inmiddels zijn we aardig gewend om thuis te werken. Alleen wie had gedacht dat we een jaar later nog steeds in hetzelfde schuitje zouden zitten? Dat thuiswerken zeker mogelijk is en ook voordelen met zich meebrengt heeft zich in veel gevallen bewezen. Echter missen we de sociale interactie met collega’s. Dat is niet zo vreemd. Want juist de ongedwongen praatjes met collega’s of teambuilding activiteiten vinden nu niet plaats. En ook díe momenten zijn onderdeel van je baan. En uit onze gesprekken met kandidaten blijkt, dat we de waarde daarvan niet moeten onderschatten. Bovendien zorgen juist die momenten voor verbinding tussen jou en je collega’s. Hoe zorg je er nu voor dat je vanuit huis verbonden blijft met elkaar? In de gesprekken die wij voeren komt dit onderwerp vaak aan bod. Daarom delen we graag een aantal ideeën met je die wij uit de markt horen ofwel zelf toepassen om verbinding te houden.

Gezamelijke workout

Bij Legal People hebben we hier vorm aan gegeven door een wekelijkse yoga sessie te organiseren. Daarnaast kun je denken aan een gezamenlijke work-out aan het einde van de werkdag. Dit kan een binnen of buiten work-out zijn, maar denk ook aan al bellend ‘gezamenlijk’ wandelen. Naast dat het leuk is om je collega’s te zien en samen met iets anders dan werk bezig te zijn, is het goed voor je. Niet alle thuiswerkplekken zijn ideaal ingedeeld en we zitten vaak (te) veel achter elkaar. Win-win!

 Pubquiz

De vrijdagmiddagborrel op het scherm met 10+ collega’s leek in het begin leuk, maar het is soms toch best lastig om ongedwongen te kunnen kletsen in zo’n grote groep. Het wordt al snel een (gezellige) chaos. Een goed alternatief is om een pubquiz te organiseren. Hierbij heeft één iemand die leiding en kun je via zgn. break out rooms in kleinere groepjes samenwerken.

Het digitale koffiemoment

Niet de meest originele, toch kan deze niet ontbreken op het lijstje: het digitale koffiemoment. Het kan vooraf wat geforceerd voelen om een ‘ongedwongen’ praatje te moeten plannen. Toch is het ongemakkelijke er snel vanaf zodra je je vertrouwde collega op het scherm ziet. En zeker voor werknemers die het afgelopen jaar zijn begonnen, is de drempel soms hoog om contact te leggen. Dan is dit dus de ideale manier om even bij te praten. Misschien heb je wel nieuwe collega’s die jou en de anderen nog nooit in levenden lijve heeft gezien? Zeker de moeite waard om hen eens uit te nodigen!

Wandeling

Heb je collega’s in de buurt wonen? Maak samen een rondje tijdens de lunch. Frisse lucht doet de mens goed én samen een wandeling maken verbindt.

Diner op afstand

Tot slot een idee dat je minder vaak hoort: een thuisdiner of borrel via videoverbinding. Niet voor iedere week, maar zeker een manier om gezamenlijk iets leuks en speciaals te doen. Regel de bezorging van een thuisdinerbox met alles erop en eraan. Dan kan iedereen thuis dineren ‘samen’ met je collega’s. Zorg voor een gezamenlijke aftrap en de voorpret is al het halve werk. Vanzelfsprekend kan dit ook een (aangeklede) borrel o.i.d. zijn. Zo hebben wij bij Legal People een koffiepakketje met lekkernijen thuis ontvangen. Met Pasen stond er een chocoladehaas op de stoep, en Sinterklaas lootjes trekken) en Kerst (kerstbingo) hebben we via Zoom gevierd.

Kortom, er zijn genoeg manieren om in verbinding te blijven. Soms zit verbinding in een klein maar attent gebaar waar je met zijn allen onderdeel van uitmaakt. Zolang we nog niet weten wanneer we elkaar meer ‘in het echt’ kunnen gaan zien is het des te belangrijker om te zoeken naar manieren om wel ‘zo echt mogelijk’ in contact te blijven.