Inspiratie

Webmodule ter voorkoming van schijnzelfstandigheid

Opdracht buiten dienstbetrekking of schijnzelfstandigheid?

De positie van zelfstandigen staat al lange tijd ter discussie en de regels over inhuur van zzp’ers zijn voor veel opdrachtgevers onduidelijk. Opdrachtgevers die zzp’ers willen inhuren kunnen sinds begin februari 2021 checken of dit mag via een online webmodule van de overheid. De webmodule is een online vragenlijst die bedoeld is voor opdrachtgevers (niet voor zelfstandigen zelf) en antwoord geeft op de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd. De opdrachtgever krijgt door het invullen van de vragen een kwalificatie van de arbeidsrelatie. Na afloop volgt één van deze opties: de opdracht kan buiten dienstbetrekking worden uitgevoerd, er zijn sterke aanwijzingen van een (fictieve) dienstbetrekking of er kan geen oordeel gegeven worden.

De webmodule is bestemd voor een opdrachtgever die duidelijkheid zoekt over de aard van een bepaalde specifieke arbeidsrelatie die hij wil aangaan. De vragen zijn dan ook gericht op informatie die de opdrachtgever heeft over de opdracht die zal worden verstrekt. De webmodule is op dit moment alleen te gebruiken voor situaties waarin een opdrachtgever rechtstreeks een zelfstandige in wil huren. Een variant voor (tussenkomst)bureaus is nog niet voorhanden.

Het invullen van de webmodule is niet verplicht en op basis van anonimiteit. Aan de uitkomst kan ook gedurende de pilotfase nog geen rechtszekerheid ontleend worden. De huidige modelovereenkomsten, die gekomen zijn sinds de Wet DBA, blijven gewoon van kracht.

Pilot periode

Na de pilotperiode van een half jaar wordt de webmodule geëvalueerd. Het kabinet bekijkt in het najaar of de online tool behulpzaam genoeg is in de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Het is de bedoeling dat striktere handhaving van de regels voor zzp’ers volgt. Dit start in ieder geval niet vóór 1 oktober 2021. We houden jullie in ieder geval graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit vlak.

Onderaan dit artikel vind je de link naar de webmodule. Heb je behoefte aan een interim-jurist of wil je hier graag over sparren? Neem dan gerust contact met ons op!

Start vragenlijst