Inspiratie

Zomer in Zeeland voor Katrin Sergeeva

Hoe lang ben je al notaris en hoelang ben je al werkzaam bij Axent? Kun je kort je achtergrond schetsen?

Ik ben Katrin Sergeeva, 40 jaar, en woon vanaf mijn 13de (met uitzondering van mijn studententijd) in Zeeland. Alweer 4,5 jaar ben ik aan Axent notarissen verbonden en ik ben ondertussen bijna vier jaar notaris. Daarvoor heb ik 12 jaar als kandidaat-notaris gewerkt bij twee andere kantoren in Zeeland. Toen ik met mijn studie begon, wilde ik eigenlijk fiscalist worden. Vandaar dat ik fiscaal recht ging studeren in Tilburg. Mijn studie verliep voorspoedig en toen ik binnen vier jaar klaar was met fiscaal recht, had ik nog geen zin om de “volwassen” wereld in te gaan en ben ik in Nijmegen notarieel recht gaan doen. Ik merkte al snel dat notariële vakken mij aanspraken en ik besloot, nadat ik klaar was met notarieel recht, om te solliciteren bij een middelgroot notariskantoor in Goes, waar ik met veel plezier tien jaar heb gewerkt. Vervolgens heb ik de overstap naar een kleiner kantoor met één notaris gemaakt, maar dat bleek niets voor mij te zijn. Dus toen ik de vacature voor een notaris, via Legal People, voorbij zag komen, greep ik mijn kans!

In hoeverre verschilt jullie praktijk met die van een kantoor in de Randstad?

Ons kantoor is gevestigd in Terneuzen, de grootste gemeente van Zeeland. De praktijk is heel gevarieerd; we hebben veel familierecht, in alle soorten en maten. Ons kantoor treedt regelmatig als executeur op bij de afwikkeling van (complexe) boedels. Daarnaast hebben wij veel nieuwbouwprojecten, bestaande bouw en recreatie. Omdat wij in een grensstreek zitten, hebben wij veel Belgische cliënten die zich in de regio vestigen, vanwege de lagere woningprijzen en de voorzieningen. Tenslotte hebben wij een goedlopende ondernemingsrecht praktijk, waarbij wij over van alles adviseren: van oprichting van een B.V. voor een beginnende advocaat, tot reorganisatie van zorginstellingen.

Kortom, het werk is heel divers en geen dag is hetzelfde. Als notaris heb ik heel veel cliëntencontact en de drempel voor mensen om even binnen te stappen als men een vraag heeft, is heel laag. Momenteel gaat dit natuurlijk wat lastiger door de Corona-maatregelen…

Hoe zou je de cultuur bij Axent omschrijven – is die typisch Zeeuws?

Ik weet niet of de cultuur bij Axent typisch Zeeuws is; het is een hecht team. De meeste mensen werken al vele jaren bij Axent en wonen in de buurt. Er heerst een “niet lullen maar poetsen” mentaliteit en het is een open en transparante werkomgeving. Daarnaast is er ook veel ruimte voor ontspanning, er is geen “overwerkcultuur”. En zowel de medewerkers als de kandidaten en de notarissen zijn gesteld op hun vrije tijd. Er is geen hiërarchie op kantoor, iedereen kan altijd binnen stappen voor een vraag of een praatje. Als een medewerker plotseling naar huis moet voor een ziek kind, is dat geen probleem.

Met kantoor doen wij ook veel leuke dingen, zoals lunches, borrels, uitstapjes. Door de Corona is dat helaas “on hold”, maar met ons vorig personeelsuitje zijn wij, met alle medewerkers en hun partners, een weekend naar Parijs geweest. Daarover werd nog lang nagepraat op kantoor!

Tot slot, wat vind je het allermooiste aan het wonen en werken in Zeeland?

Zeeland heeft eigenlijk alles te bieden, als je van rust en natuur houdt heb je hier prachtige stranden en natuurgebieden. Tijdens de lunchpauze ga ik regelmatig de deur uit om een rondje langs de Schelde te wandelen, even mijn hoofd leegmaken.

Als je van cultuur houdt, dan sta je met een uurtje in Antwerpen, waar je de vele kunstgalerieën kunt bezoeken. Wil je gaan shoppen of stappen, dan ben je met een half uurtje op de Oude Beestenmarkt in Gent.

De woningen zijn hier in Zeeuws-Vlaanderen heel betaalbaar. Voor het bedrag dat je in Amsterdam moet neerleggen voor een tweekamerappartement, koop je in Terneuzen een vrijstaande woning met een riante tuin. Uiteraard zijn er ook genoeg scholen en (sport)voorzieningen. Hier kun je je kroost met een gerust hart alleen op de fiets naar school laten gaan!

Ik ben zelf opgegroeid in Sint-Petersburg en weet dus ook heel goed hoe het is om te wonen en op te groeien in een wereldstad. Voor mijn eigen kinderen wilde ik het toch anders. In Zeeland kun je je kroost met een gerust hart alleen op de fiets naar school laten gaan en er zijn genoeg scholen en (sport)voorzieningen. Mij krijg je hier niet meer weg! Met uitzondering van een overwinteradresje in Zuid-Spanje…