Inspiratie

Toename vraag om interim-juristen; stijgen de tarieven mee?

De afgelopen weken zien wij de verzoeken om interim-ondersteuning omhoogschieten. De oorzaak voor deze stijging is niet eenduidig, maar een top drie is wel te herleiden:

  1. de hoge mobiliteit in de huidige krappe arbeidsmarkt leidt tot openstaande vacatures die tijdelijk opvangen moeten worden, zowel op team als op leidinggevend niveau;
  2. een specifiek project waardoor er behoefte ontstaat aan tijdelijke uitbreiding van de capaciteit van een bestaand team middels een complementair specialisme;
  3. het als kwartiermaker op poten zetten van een nieuwe juridische functie die, als de basis staat, kan worden overgenomen door een te werven vaste rol.

Rechtsgebieden zoals gevraagd

Als we kijken naar de rechtsgebieden zoals gevraagd staat, eigenlijk zoals altijd, contractenrecht met stip op één. Hierbij zien we wel dat opdrachtgevers goed kijken naar de achtergrond van een kandidaat en dat brede ervaring met contracteren niet altijd meer voldoende is. Relevant is het soort contracten waar een interim-jurist ervaring in heeft opgedaan en de branche.

Tarieven

Je zou denken dat vanwege de hoeveelheid interim-werk in de markt in combinatie met inflatie de tarieven van interim professionals stijgen. Dit lijkt echter vooralsnog beperkt het geval. De tarieven van interim-juristen met generieke en contractenrecht profielen zijn eigenlijk al jaren stabiel. Tarieven van een aantal specialismen zijn wel gestegen, zoals financieel toezicht, compliance, transacties, IT en recent ook privacy- en bestuursrecht. Daarnaast zien we in een aantal gevallen dat opdrachtgevers die een lopend contract verlengen, bereid zijn om een tarief te verhogen vanwege inflatie.

Toename interim vraag versus tarief

Hoe kan het dat de vraag naar tijdelijke ondersteuning toeneemt, terwijl de tarieven in de meeste gevallen niet meestijgen? Ons vermoeden is dat dit mede zijn oorzaak vindt in een toename van het aantal interim-juristen. Door een aantrekkende economie, een krappe arbeidsmarkt en de vaste plek die de flexibele schil heeft verworven, was er veel werk voor interim-juristen. Nog steeds. Dit trekt echter ook weer nieuwe interim-juristen aan en het lijkt er op dat we dat terugzien in de tarieven. Met dit in het achterhoofd wordt 2023 een interessant jaar, gaan veranderende economische omstandigheden impact hebben op de krappe juridische arbeidsmarkt en daarmee op de inzet van interim-ondersteuning?

Speelveld

Ons advies voor interim professionals: denk vooruit en wees voorbereid. Blijf je ontwikkelen en breng goed de inzetbaarheid van je eigen profiel in kaart. Welke rechtsgebieden zijn in ontwikkeling en wat zijn relevante thema’s bij de organisaties waar jij actief wilt zijn? Wij praten hierover graag met je bij en kunnen je ook adviseren over de bijbehorende gangbare tarieven.