Inspiratie

Interview met Carmen Hermes, Rituals

Carmen Hermes – Head of Privacy / Data Protection Officer bij Rituals – heeft een aantal jaar geleden de overstap gemaakt van de advocatuur naar het bedrijfsleven. Afgelopen zomer kon zij haar team uitbreiden en ging ze zelf op zoek naar een nieuwe collega. In dit interview vertelt ze over haar eigen arbeidsmarktoriëntatie, over de verschillen tussen het werken als advocaat en als bedrijfsjurist en waar ze op let tijdens het aannemen van een nieuwe collega.

Kun je kort iets vertellen over je achtergrond?

 In 2007 ben ik rechten gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik was in die tijd meer bezig met hockey dan met een studie kiezen, dus het was geen hele bewuste keuze, maar wel een goede. Daarna ben ik advocaat-stagiaire geworden bij AKD op de afdeling IP, IT en Privacy. Dat bleek een goede match, ik heb daar uiteindelijk ruim 6 jaar met heel veel plezier gewerkt.

 

Waarom wilde je overstappen naar het bedrijfsleven en hoe heb je je keuze voor Rituals bepaald?

In maart 2020 begon de coronacrisis en moesten we vanuit huis gaan werken. Voor mij werd toen al snel duidelijk dat ik het werk vooral leuk vond vanwege de leuke collega’s en de gezelligheid op kantoor. Jurisprudentie lezen, lange memo’s en (proces)stukken schrijven bleken toen minder mijn ding. Ik vertelde dat destijds tegen Koen Hemmes [red.: Consultant Executive Search Legal People]. Hij vroeg wat voor bedrijf ik leuk zou vinden en ik beantwoordde die vraag met Rituals. Een week later werd ik gebeld dat Rituals een vacature had die perfect paste.

 

Als advocaat was je ook werkzaam op het gebied van Privacy en Dataprotectie: wat zijn de grootste verschillen tussen je rol als advocaat en je huidige rol als DPO?

In mijn huidige rol word ik eerder betrokken bij projecten dan in de advocatuur. Ik zit aan tafel als er keuzes gemaakt worden die impact hebben op de persoonsgegevens van onze klanten en werknemers, in plaats van achteraf te adviseren over een reeds gemaakte keuze. Daarnaast is er echt ruimte om te bouwen aan het privacy compliance framework.

 

Hoe ben je te werk gegaan na je start bij Rituals? Welke onderwerpen heb je als eerste opgepakt en hoe heb je die bepaald? Waren er specifieke zaken die je als eerste aandacht moest geven? 

 Toen ik startte bij Rituals zijn we begonnen met het uitvoeren van een Privacy Review. Deloitte heeft ons daar destijds bij geholpen. Naar aanleiding van deze review werd duidelijk waar de grootste privacy risico’s lagen. Ik ben begonnen met het mitigeren van deze risico’s.

 

We hebben recent samengewerkt om een Legal Counsel te werven: waar let jij op of wat vind je belangrijk als je kandidaten spreekt?

 Ik vind het belangrijk dat iemand enthousiast en bevlogen is en zin heeft om veel te leren en hard te knallen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat iemand bij Rituals en het legal team van Rituals past. Bij Rituals gaan de dingen vaak snel en houden we van een ondernemende mindset. Dat zijn dingen waar je op let in gesprekken. Een solide juridische basis + kennis van het privacyrecht zijn natuurlijk ook een vereiste.

 

En tot slot: heb je naar aanleiding van je eigen oriëntatie proces van destijds een tip voor mensen die nu in die fase zitten?

Het is belangrijk om zo nu en dan de balans op te maken. Zit je nog op je plek? Krijg je nog energie van je werk? Ga na wat je belangrijk vindt een praat er met anderen over. Dat kunnen de medewerkers van Legal People zijn of mensen die werken op een plek die jij ambieert.

 

Mocht je ook eens oriënterend met een van ons willen praten over de volgende stap in je carrière, neem contact met ons op. We denken graag met je mee.