Inspiratie

Overstap van Legal naar Executive Search

Sophie Morriën heeft bijna anderhalf jaar geleden haar juridische carrière verruild voor de functie van Consultant Executive Search bij Legal People, marktleider in Legal Executive Search. Zij vertelt openhartig over haar beweegredenen, haar ervaringen en wat het haar heeft gebracht.

Hoe zag jouw carrière er uit voordat je bij Legal People bent begonnen?

Na mijn studie Notarieel Recht ben ik aan de slag gegaan als kandidaat-notaris bij Kennedy Van der Laan. Hier werkte ik op de afdeling Corporate. Ik heb hier veel geleerd en een erg leuke tijd gehad. Toch merkte ik na een kleine vier jaar dat ik het leuker vond om dichter bij de business betrokken te zijn. Mede hierom heb ik een overstap gemaakt naar het beursgenoteerde en snelgroeiende bedrijf Flow Traders. Een heel andere omgeving waar ik het ook goed naar mijn zin had. Ik werkte als Corporate Legal Counsel en Deputy Company Secretary. Omdat we een overzichtelijk team hadden, wisten we goed van elkaar waar iedereen mee bezig was en daar heb ik veel van geleerd. Daarnaast heb ik meegekregen hoe een bedrijf in elkaar zit en met welke dynamiek je te maken krijgt vanuit een legal rol.

Hoe ben je op de vacature bij Legal People gekomen?

Ik merkte dat ik veel energie kreeg van contact met mensen, dus wilde dat verder onderzoeken. In eerste instantie dacht ik zoiets te kunnen vinden in een juridische baan, dus keek ik op de website van Legal People voor vacatures. Ik stond al jaren ingeschreven bij Legal People dus wist dat ik hier eventueel een mooie juridische functie zou kunnen tegenkomen. Tijdens het scrollen op de website, viel mijn oog op de functie van Consultant bij Legal People zelf. De vacaturetekst sprak me zo aan, het leek wel alsof het over mij ging! Dit kon ik niet negeren en dus heb ik een oriënterend gesprek gehad met Onno Verkuyl. Ik werd door dit gesprek alleen maar enthousiaster en besloot de sollicitatieprocedure in te gaan. Onderdeel van de procedure was een persoonlijk assessment -de PACT- en hierin werd mijn vermoeden dat deze baan goed bij me zou passen, bevestigd.

Deze overstap betekent dat je de juridische inhoud hebt losgelaten. Hoe heb je dat ervaren?

Dit was het moeilijkste besluit in mijn carrière tot nu toe. Ik heb altijd een bepaald carrièrepad voor mezelf in gedachten gehad en daar ook naar gehandeld. Achteraf gezien ben ik daarin misschien niet helemaal eerlijk naar mezelf geweest. Ik vond de niet-juridische zaken van mijn werk altijd ook erg leuk, misschien wel iets leuker. Maar gedachten als “ik heb toch niet voor niets rechten gestudeerd en een beroepsopleiding gevolgd” spookten door mijn hoofd. Ik vond het ‘zonde’ om daar niet verder in te gaan en de kennis niet te blijven gebruiken.

Ik was echter direct zo enthousiast over deze rol en alle gesprekken die ik hierover heb gevoerd, dat die gedachten naar de achtergrond vervaagden. Bovendien is mijn ervaring bij een advocatenkantoor en in het bedrijfsleven nu super nuttig. Ik kan goed sparren met kandidaten die een dergelijke stap overwegen. Ook met opdrachtgevers kan ik goed meedenken omdat ik snap hoe het inhouse werkt.

Je bent nu meer dan een jaar werkzaam als consultant bij Legal People. Voldoet het werk aan je verwachtingen? Wat valt er mee en vallen er ook dingen tegen?

Het voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Bij Legal People werken we gestructureerd en heel resultaatgericht. Dat vind ik heerlijk werken. Er is overzicht, je hebt je eigen projecten en verantwoordelijkheid en werkt in teamverband samen met een associate en assistant. Dat samenwerken vind ik heel prettig. Bovendien voelt het fantastisch als je een opdrachtgever en een kandidaat blij kunt maken door ze samen te brengen.

Wat zou jij adviseren aan mensen die ook zo’n overstap overwegen?

Volg je gevoel, ga het gesprek aan en wees niet bang ‘het juridische’ achter je te laten. Juist een juridische achtergrond is een meerwaarde in deze functie. Het sparren met kandidaten en opdrachtgevers gaat gemakkelijk als je zelf ervaring hebt in dezelfde hoek. Ik kan bijvoorbeeld nu juist de verhouding business-legal goed inschatten en weet waar behoefte aan is. Als jij twijfelt of een functie bij Legal People iets voor je is, zou ik altijd aanraden hierover het gesprek aan te gaan. Alleen dan weet je of het echt iets voor jou is. Als je hier op je plek bent, geeft dat jou én Legal People energie. En dat is nou net waar wij in geloven en waar we ons voor inzetten!

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je wel eens met iemand van ons van gedachten willen wisselen of zo’n overstap wellicht ook iets voor jou zou kunnen zijn? We gaan graag met je in gesprek!