Interview met Priscilla Meijer

Als jurist helpen bouwen aan een groene toekomst: het verhaal van Priscilla Meijer, General Counsel bij Harvest Waste

Priscilla Meijer vertelt over het verloop van haar carriere en waar zij energie van krijgt: iets nieuws neerzetten, structuur aanbrengen, bouwen én een positieve maatschappelijke impact maken.

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Priscilla Meijer, 37 jaar, geboren en woonachtig in Amsterdam. Begonnen in de advocatuur in een algemene rechtspraktijk en nadien de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Verschillende functies vervuld als bedrijfsjurist. In de laatste jaren de focus op start-ups en scale-ups, waarbij twee organisaties in de renewables.

Bij welk bedrijf werk je nu en in welke rol?

Ik werk nu bij Harvest Waste als General Counsel. Harvest Waste is een spin-off van de AEB en is actief in waste-to-energy projecten in ontwikkelingslanden. Dit houdt in dat Harvest Waste concessie overeenkomsten sluit met overheden voor het mogen ontwikkelen, realiseren, onderhouden en exploiteren van een faciliteit om afval om te zetten in energie. Lokale overheden leveren afval aan; van deze afval worden materialen gescheiden die gerecycled kunnen worden en het overige wordt omgezet in energie. Vervolgens wordt de geproduceerde energie verkocht. Focus ligt op India, Indonesië en Vietnam.

“Voor mij was interim een kans om in verschillende keukens te kunnen kijken terwijl ik mij aan het oriënteren was, om nieuwe vaardigheden te leren en om snel waarde te kunnen toevoegen voor een bedrijf.”

Harvest Waste heeft een heldere missie op het gebied van duurzaamheid. Heeft dit meegespeeld met jouw keuze voor deze organisatie?

Jazeker. Ik vind het heel erg belangrijk om voor een organisatie te werken die een positieve maatschappelijke impact wil maken. Dat geeft mij een extra grote drive. Hier ben ik achter gekomen toen ik bij Sunrock werkte, een voormalig zusteronderneming van Harvest Waste, actief in de solar. Tijdens het eerste gesprek bij Harvest Waste werd ik heel erg enthousiast over waar Harvest Waste mee bezig is en wat ze willen bereiken: namelijk de methaanuitstoot veroorzaakt door landfills terugdringen door middel van het realiseren van duurzame waste to energy plants.

Op welke wijze kan een jurist volgens jou de duurzaamheidsstrategie van een organisatie ondersteunen?

Als jurist kun je op veel manieren bijdragen. Bij Harvest Waste kan ik direct waarde toevoegen als onderdeel van het projectteam welke verantwoordelijk is voor het realiseren van de projecten. Daarnaast ben ik betrokken bij onderwerpen zoals ESG.

Maar ook als een bedrijf geen directe missie heeft op het gebied van duurzaamheid kun je als jurist een bijdrage leveren. Denk bij ondersteuning aan het inzichtelijk maken van de juridische verplichtingen/kaders, het creëren van awareness en het inrichten van de compliance hiervoor.

Hiervoor heb je via Legal People een interim rol vervuld, wat was voor jou de aanleiding om weer in vaste dienst te treden?

Voor mij was interim een kans om in verschillende keukens te kunnen kijken terwijl ik mij aan het oriënteren was, om nieuwe vaardigheden te leren en om snel waarde te kunnen toevoegen voor een bedrijf. Ik wist toen ik daarmee begon dat ik uiteindelijk weer in vaste dienst wilde, omdat het voor mij belangrijk is om voor langere tijd onderdeel uit te maken van een organisatie en graag wil meebouwen.

Tijdens mijn eerste klus werd ik vanuit mijn netwerk benaderd voor mijn huidige baan.  De maatschappelijke ambitie in combinatie met de rol en het feit dat het bedrijf actief is in de renewables zorgde ervoor dat ik heel erg enthousiast werd. Deze combinatie zie je niet veel voorbij komen. Hoewel ik langer had willen interimmen – mijn eerste klus was ook direct mijn laatste klus – kon ik deze kans niet laten liggen.

Jouw interim opdracht bij Marktlink was gericht op het leggen van een basis voor een juridische functie en daarvoor ook bij Sunrock. Bij Harvest Waste richt je je ook op het opzetten van een juridische functie. Wat spreekt jou zo aan in een rol als ‘kwartiermaker’ en wat zijn de eerste dingen waar je op let of naar op zoek gaat?

Ik vind het leuk om iets nieuws neer te zetten, om structuur aan te brengen en te bouwen. Mooi om langzaamaan de voortgang te kunnen zien van je werk en ook dat mensen je steeds beter kunnen vinden met hun vragen en blij zijn dat iemand zich ermee bezig houdt.

“Ook als je bedrijf geen directe missie heeft op het gebied van duurzaamheid kun je als jurist je bijdrage leveren.”

In vaste dienst neem ik de tijd om de business en collega’s goed te leren kennen.  Vervolgens begin ik met het inventariseren: Wat is er al? Wat is het juridisch werkveld en welke risico’s zijn er? Is er al een juridische functie ingebed in de onderneming en hoe lopen de lijnen? Daarna is het belangrijk om met de organisatie te bepalen waar de focus in eerste instantie op komt te liggen. Dat zijn vaak de quick wins maar vooral waar de grootste risico’s zitten voor de onderneming.

Als interimmer – en dat is ook direct het grote verschil met vaste dienst – ga je vrij snel inhoudelijk van start en is de “wen en leren kennen fase” korter. De opdracht bij Marktlink was vrij concreet en betrof het neerzetten van de Corporate Legal functie. Marktlink had al een heel team aan transactie juristen, zodat dit geen onderdeel was van mijn opdracht.

Wat zijn naar jouw beleving de grootste uitdagingen voor de rol van kwartiermaker of eerste jurist?

De organisatie meekrijgen in wat er moet gebeuren op de langere termijn. Organisaties zien dat er een jurist nodig is, maar zijn vaak bang dat hun processen onnodig zwaar of complex worden. Dit is ook begrijpelijk in een start-up of scale-up fase waar er voornamelijk focus is op de business en er nog veel werk verzet moet worden. Ik heb gemerkt dat het noodzakelijk is dat je enerzijds pragmatisch bent en anderzijds een commerciële aanpak hebt om een organisatie verder te kunnen helpen. Dit vereist dat je de stip op de horizon duidelijk hebt, waarbij je stap voor stap te werk gaat passend bij de fase waar de onderneming in zit.

Bij Harvest Waste merk ik dat het voorgaande wat minder aanwezig is omdat de organisatie zich voorbereidt voor de volgende fase.

En tot slot: heb je naar aanleiding van je eigen oriëntatie proces van destijds een tip voor mensen die nu in die fase zitten?

Durf een tussenstap te zetten. Interim biedt een mooie kans om in verschillende keukens te kijken. Ik heb veel geleerd van deze periode en ik heb nog meer ontdekt wat ik belangrijk vind.